Değerli Ziyaretçimiz,
Burada size sunulan mesane kanseri tedavisinde uyguladığımız daVinci Robotik Radikal Sistektomi ameliyat görüntüleri, rutin şekilde bütün hastalarımda gerçekleştirdiğim video kayıtlarının, geriye dönük olarak ve rastlantısal şekilde taranması sonucu hazırlanmıştır. Bütün hastalarımdan alınan izin ile hastalarıma ait hiçbir kişisel bilgi içermeyen bu görüntülerde ameliyatın belirli adımlarını gösterilmektedir. Bu görüntüler birçok video kaydının arasından randomize olarak seçilmiştir.
daVinci Robot ile gerçekleştirilen Radikal Sistektomi ameliyatının özet görüntüsü
Bu ameliyatta, daVinci Robot ile kanserli olan mesane tümüyle çıkartılmadan önce sağ ve sol iliak topar ve atar damarlar üzerindeki bütün lenf bezleri damarlar tüm çıplaklığı ile ortaya çıkacak şekilde temizlenmiştir. Bunun ardından sağ ve sol mesane pedikülü kontrol edilmiş ve mesane ile prostat radikal şekilde çıkartıldıktan sonra, ince barsağın bir bölümünden yaratılan yeni mesane idrar kanalı ile yeniden ağızlaştırıldı. Bu hastamız 6-7 günlük bir istirahat sonrası hastanemizden çıkarılarak, eskisi gibi normal yaşamında idrarını tutma ve yapabilme fonksiyonunu gerçekleştirebilmektedir.
Sağ iliak damarlar üzerindeki lenf bezlerinin çıkartılması
Robotik cerrahinin mesane kanserinde uygulanan sistektomi ameliyatındaki en önemli avantajı, çok yönlü hareket edebilen minyatür robot kolları ile 3 boyutlu 20 kat büyütmeli görüntü altında cerrahinin uygulanmasıdır.
Mesane Kanseri’nde Robotik Cerrahi ‘deki ilk aşamada iliak lenf bezlerinin çıkartılmasını daha uygun buluyorum. Bunun iki önemli nedeni:
i.) mesane ile lenf sistemi arasındaki ilişkiyi erken aşamada kesiyorum, ki kanserli mesanenin manipülasyonlardan etkilenerek lenf yayılımının risk oluşturmaması için,
ii.) lenf bezleri tümüyle çıkınca çıplak kanal majör damarlar ve tüm dallarının kontrolü çok daha rahat yapılabilmektedir.
Bu videoda sağ dış iliak atar ve toplar damarlarının etrafındaki tüm lenf bezleri ile obturator çukurdaki lenf bezleri çıkartılmaktadır.
Sol iliak damarlar üzerindeki lenf bezlerinin çıkartılması
Robotik cerrahinin mesane kanserinde uygulanan sistektomi ameliyatındaki en önemli avantajı, çok yönlü hareket edebilen minyatür robot kolları ile 3 boyutlu 20 kat büyütmeli görüntü altında cerrahinin uygulanmasıdır.
Mesane Kanseri’nde Robotik Cerrahi ‘deki ilk aşamada iliak lenf bezlerinin çıkartılmasını daha uygun buluyorum. Bunun iki önemli nedeni:
i.) mesane ile lenf sistemi arasındaki ilişkiyi erken aşamada kesiyorum, ki kanserli mesanenin manipülasyonlardan etkilenerek lenf yayılımının risk oluşturmaması için,
ii.) lenf bezleri tümüyle çıkınca çıplak kanal majör damarlar ve tüm dallarının kontrolü çok daha rahat yapılabilmektedir.
Bu videoda sol dış iliak atar ve toplar damarlarının etrafındaki tüm lenf bezleri ile obturator çukurdaki lenf bezleri çıkartılmaktadır.
Sağda mesane üst damar demetinin (pedikül) kontrolü
Sağ alanda tümüyle gerçekleştirilen lenf bezlerinin temizlenmesi işleminden sonra, ana damarlar ve üreter (idrar kanalı) net şekilde görülerek mesanenin üst kısmına damar veren pedikül klip ve Ligasure adı verilen damar kapatma sistemi ile kontrol edilir ve ayrılır. Bu işlemde sırasıyla ilk adımda derin iliak atardamarın ilk dalı olan ve göbeğe uzanan iç göbek bağı kontrol edilir ve ayrılır. İkinci adımda mesaneye giren üst atardamar ve toplardamar kontrol edilerek ayrılır. Bu pedikülün tümüyle ayrılmasından sonra üreter adı verilen sağ idrar kanalının mesaneye girişine dek ulaşılmış olur. Bu noktadan artık sağ üreter mesaneden ayrılmaya hazırdır.
Solda mesane üst damar demetinin (pedikül) kontrolü
Sol alanda tümüyle gerçekleştirilen lenf bezlerinin temizlenmesi işleminden sonra, ana damarlar ve üreter (idrar kanalı) net şekilde görülerek mesanenin üst kısmına damar veren pedikül klip ve Ligasure adı verilen damar kapatma sistemi ile kontrol edilir ve ayrılır. Bu pedikülün tümüyle ayrılmasından sonra üreter adı verilen sol idrar kanalının mesaneye girişine dek ulaşılmış olur. Bu noktadan artık üreter ayrılmaya hazırdır.
Sağda mesane alt damar demetinin (pedikül) kontrolü
Sağ alanda tümüyle gerçekleştirilen lenf bezlerinin temizlenmesi işleminden sonra, ana damarlar ve üreter (idrar kanalı) net şekilde görülerek mesanenin alt kısmına girilir. Burada sağ meni kanalı ve seminal vezikül adı verilen meni bezi damarlarından ve etraf dokudan tümüyle ayrılır. Artık kalın barsak ile mesane arka yüzü tama yakın ayrılmıştır. Mesane yukarı doğru kaldırılır ve sağ derin iliak damarlardan gelen alt pedikülün damarları net olarak görülür. Bu alt damar demeti klip ve Ligasure adı verilen damar kapatma sistemi ile kontrol edilir ve ayrılır. Mesanenin alt yanındaki endopelvik fasyaya dek ulaşılmış olur.
Solda mesane alt damar demetinin (pedikül) kontrolü
Sol alanda tümüyle gerçekleştirilen lenf bezlerinin temizlenmesi işleminden sonra, dış ve iç iliak damarlar ve üreter (idrar kanalı) net şekilde görülerek mesanenin alt kısmına girilir. Burada sol meni kanalı ve seminal vezikül adı verilen meni bezi damarlarından ve etraf dokudan tümüyle ayrılır. Artık kalın barsak ile mesane sol arka yüzü tama yakın ayrılmıştır. Mesane yukarı doğru kaldırılır ve sol derin iliak damarlardan gelen alt pedikülün damarları net olarak görülür. Bu alt damar demeti klip ve Ligasure adı verilen damar kapatma sistemi ile kontrol edilir ve ayrılır. Mesanenin alt yanındaki sol endopelvik fasyaya dek ulaşılmış olur.
Mesaneye giren sağ ve sol idrar kanalının (üreterler) ayrılması
Sağ ve sol yanda tümüyle damarlardan serbestlenmiş olan mesane tabanı ve mesaneye girişe dek tümüyle serbestlenmiş üreterler net şekilde görünür hale getirilmiştir. Bu aşamaya kadar üreterlerin bağlanıp ayrılmamasının sebebi, böbreklerin idrar akımının kesilmemesi ve böbrekte tıkanıklığa yol açılmamasının istenmesinden dolayıdır. Mesane ön yüzüne geçilip, mesane ve prostat tümüyle ayrılmadan önce, artık üreterlerin ayrılması gereklidir. Üreterleri vücut içinde daha rahat hareket ettirebilmek için kliplere uzun iplikler bağlanır ve bu ipliklerle üreterlere hareket kontrolü sağlanır. Üreterlere ikinci klipler tam idrar kesesine girdiği yerden konulur ve iki klip arasından üreterler kesilir. Üreter alt uçlarından kanser kontrolü için bir parça alınarak ameliyat esnasında değerlendirilmesi için patoloji laboratuarına gönderilir. Bu parçaların kansersiz olduğu teyidi patolojik olarak geldikten sonra üreterler ince barsak oluşturulan yeni mesaneye ağızlaştırılır.
Prostat ve uretranın ayrılması ve tamamen serbestlenen dokunun organ torbasına yerleştirilmesi
Mesanenin sağ ve sol yanındaki endopelvik faysalar açılır ve idrarı tutmayı sağlayan en önemli kas destek dokusu olan levator kaslarının lifleri korunarak, derin dorsal ven kompleksine kontrol dikişleri yerleştirildikten sonra uretra ayrılır. Uretra ayrılmadan hemen önce, prostatın hemen ön kenarındaki hizasından uretraya klip konulur. Burada amaç uretranın kapatılıp, cerrahi alana mesaneden gelecek olası kanser hücrelerinin bulaşmasının önlenmesidir. Tümüyle serbestlenmiş olan mesane ve prostat kanser yayılımının önüne geçilmesi için hemen organ torbasına yerleştirilir.
İnce barsaktan yapılmış yeni mesane ile idrar kanalının tekrar ağzılaştırılması (anastomozu)
İnce barsağın ileum bölümünde alınan 40-45 cm.lik parça ile yeni mesane (kullandığım Abol-Enein tekniğine göre) yapılır. Ürterler bu yeni mesaneye, sağ ve sol stentler üzerinden ağızlaştırıldıktan sonra, sıra mesanenin dışarı açılan ana idrar kanalına yani uretraya ağızlaştırılmasına gelmiştir. Bu amaçla 22 cm. uzunluğundaki iki PDS dikiş ile yeni mesanenin arka yüzü ile uretra arkası dikilir ve ipler çekilerek mesane uretraya tam oturtulur. Yerleştirilen sondadan sonra ön yüz ağızlaştırılması tamamlanır. Son aşamada yeni mesaneye su verilerek mesane ve ağızlaştırılmalarda kaçak olup olmadığı kontrol edilir ve ameliyat tamamlanır.