da Vinci Robotik Radikal Nefrektomi
Ameliyat öncesi hazırlık dönemi
Ameliyat öncesinde böbrek tümörlerinin mutlaka detaylı olarak değerlendirilmesi gereklidir. Özellikle tümör çapı <4 cm olan böbrek tümörlerinde radikal olarak bütün böbreğin çıkartılması yerine, sadece tümörün çıkartılarak geriye kalan böbrek dokusunun korunması hasta için oldukça önemlidir. Ancak bunun için sadece tümörün çapı değil aynı zamanda tümörün böbreğin içindeki yeri de önemlidir. Bu nedenle detaylı şekilde bilgisayarlı tomografi, renal Doppler ultrasonografi ve gerektiğinde renal BT anjio ile değerlendirilmelidir.
Fonksiyon kaybı düşünülen böbrekte ise değerlendirmenin özellikle sintigrafik olarak yapılması önerilir.
Ameliyat tarihinden 7 ya da 10 gün önce:
Size verilen ameliyat randevu tarihinden en az 7-8 gün önceden, eğer kullanıyorsanız, “Aspirin, Coraspin, Ecopirin, Plavix, Coumadin, Dispril” gibi kanı incelten ilaçları kesmelisiniz.
Eğer bu tip ilaçları bırakmanız kesinlikle yasak ise mutlaka benimle temasa geçiniz. Tedavinizin aksamaması ve ameliyat için risk oluşturmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması gereklidir.
Ameliyat öncesindeki 10-15 gün içinde genel anestezi açısından yapılması gereken hazırlıklar:
Tam idrar tahlili
Tam kan sayımı
EKG (elektrokardiografi)
Serum açlık kan şekeri, kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST, GGT), elektrolitler (sodyum, potasyum, klorür), kolesterol, trigliserid
Akciğer grafisi
Bu tetkiklerinizi lütfen cerrahinin gerçekleştirileceği hastanemizdeki Anestezioloji Uzman hekimlerimize göstermeniz ve muayene olmanız gereklidir.
Ameliyat tarihinden 1 gün önce:
Ameliyattan 1 gün önce akşamüstü saat 17:00 de boş mideye, 1 bardak su içine karıştırarak 45 ml Fleet Fosfo-Soda içinizAkşam daha çok sıvı ve yumuşak gıdalardan oluşan akşam yemeği yiyiniz. Sabah evinizden ya da otelden çıkmadan önce Fleet-enema ile lavman yapmanızı öneririm. Eğer gerçekleştirilecek ameliyat öğleden sonra ise bu hazırlığı hastanemizde de yapabiliriz.
Ameliyat saatinden önce yenilen gıdalar mideden barsaklara henüz geçmediği için anestezi sırasında nefes borusuna kaçabilme riskine sahiptir. Ameliyat saatinizden öncesinde 6 (altı) saat süreli olarak ağızdan katı ve sıvı hiçbir gıda almamanız gereklidir. Ameliyat nedeniyle hastada aşırı stres ve korku var ise, ameliyattan önceki akşam ve sabahında rahatlatıcı, stres azaltıcı ilaç verilebilir. Bu tedavinin mutlaka anestezist hekim kontrolünde düzenlenmesi gereklidir.
Ameliyat sonrası dönem ve takip Ameliyatınız sonrası hastanedeki iyileşme ve takip döneminizi bitirdiniz. Öncelikle geçmiş olsun. Şimdi bundan sonraki iyileşme döneminizi evde ya da şehir dışından geliyorsanız size hazırlanan hotel de geçireceksiniz. Bu dönemde neler yapmalısınız? Nelere dikkat etmelisiniz? Ve ne zaman kontrole gelmelisiniz ?Hastaneden çıkmadan önce size asistanlarımız tarafından aşağıda gördüğünüz öneri formu verilecektir.
Bu formda ameliyatınıza ait bazı teknik verilerde bulunmaktadır.
Lütfen bu formu dikkatli şekilde okuyunuz.
da Vinci Robotik Radikal Nefrektomi ameliyatına ait veriler:
Sayın …………………………………..
Ameliyat tarihi
Ameliyat süresi
Yatış süresi
Hiler Lenfadenektomi Yok Var Patolojik Tümör TipiEvre ……………………………………………pT N M
Ameliyat sonrası erken dönem iyileşme dönemindeki önerilerim:
Hastanede kaldığınız sürece genelde antibiotik tedavisi verilir. Birçok doktor, infeksiyonu önlemek için, cerrahiden hemen önce ve sonrasında birkaç gün süre ile antibiotik tedavisini hastalarına uygulamaktadır. Bunun dışında uzun süreli antibiotik tedavisine gerek yoktur.Hastaneden çıktıktan sonra ameliyatın 3. gününden itibaren, doktorunuz aksini uyarmadıktan sonra, banyonuzu yapabilirsiniz Suyun yara yerlerine ya da sondaya temasında bir sakınca yoktur.
Sadece banyonuzdan sonra ameliyat deliklerini kurulamanızı ve temizlemenizi öneririz.Öncelikle belirtmek gerekir ki, erken ameliyat sonrası dönemi halen geçmediniz. Bu nedenle yemek yemek ve ihtiyaçlarınız dışında 5-7 gün süre ile yatak ve ev istirahatinin devam etmesi daha verimli iyileşme açısından çok önemlidir.
Böbreği ya da tümörü çıkartmak için açılan delik ya da deliklerin iyileşmesi ve buradan geç kanamaların olmaması için bu dinlenme dönemi önemlidir.Bu dinlenme döneminde şiddetli öksürük, ıkınma, ağır kaldırma gibi karın içi basıncını arttıran ve dolayısıyla ameliyat bölgenizde kanamayı tetikleyebilecek hareketleri yapmamaya dikkat ediniz. Kabızlık (konstipasyon) ya da aşırı öksürük mevcut ise lütfen benimle ya da yardımcılarımla temasa geçiniz gerekli önleyici ve giderici tedavileri öğreniniz.
Özellikle barsak hareketliğinin hızla yerine gelemeyeceğini akılda tutarak ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gıdaları yemekten ve gaz yapıcı içecekleri içmekten kaçınınız. Sebze, haşlama, muhallebi, patates püresi, çorba gibi hafif yiyecekleri ve sıvı olarak da sadece su tüketiniz. Ağrı kesici olarak, kanı inceltmeyen, ağrı kesicileri ağrınız olduğunda kullanabilirsinizBu 7-10 günlük dönemde ağır kaldırmayınız. Araba kullanmayınız ve operatif iş makinası kullanmayınızAmeliyatta sonra tarafımca aksi önerilmedikçe ve şikayetiniz olmadığı sürece ameliyat tarihinden yaklaşık 8-10 gün sonra kontrole geliniz. Bu kontrol sırasında patoloji raporunuzu getirmenizi rica ederim. Ameliyat tarihinden itibaren 4-5 hafta sonraKanda BUN, Kreatinin ve tam idrar tahlili yaptırıp sonuçları ile kontrole geliniz.
Eğer Antalya dışından gelmiş iseniz bu sonuçları lütfen asistanlarımıza faks ya da telefon ile iletiniz. Bu aşamadan sonra patoloji sonucuna göre doktorunuzun önereceği şekilde, 2 (iki) yıl boyunca 3 ayda bir kere kanda BUN, Kreatinin, Açlık kan şekeri, Hemogram, Alkalen Fozfataz,. Patoloji raporunuzdaki sonuca göre bu takibin yanında ek bir tedavi ya da takip protokolü olup olmadığını lütfen doktorunuzla paylaşınız.Doktorunuz tarafından ek bir öneri olmadığı ya da sizin beklenen dışında şikayetleriniz olmadığı sürece rutin takip protokolümüz:
Ameliyat sonrası,2 yıl süre ile 3 (üç) ayda bir kan tahlili ile serum BUN ve kreatinin düzeyi takibi ve ilk kontrolde idrar kültürü antibiogram değerlendirmesidir. Bunun yanında altı (6) ayda bir toraks, üst ve alt abdominal BT çekilmesi ve kontrole gelinmesi önerilir.Geçmiş olsunProf. Dr. Tibet Erdoğru