Prostat kanseri tedavisinde daVinci Robotik Cerrahi
daVinci Robotik Radikal Prostatektomi
daVinci Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen prostat kanseri ameliyatı ” daVinci Robotik Radikal Prostatektomi ” olarak adlandırılmaktadır.
Burada prostat tümüyle çıkartılır ve prostat çıktıktan sonra meydana gelen boşluktaki mesane boynu ile idrar kanalı (uretra) karşılıklı getirilerek dikilir. Prostatın çıkartılması esnasında resimdeki yeşil renkli dış büzük korunur ve idrarın tutulması sağlanır.
Prostat içine sınırlı prostat kanseri tespit edilmiş hastalara prostatın tamamen çıkarılmasını sağlayan geleneksel açık radikal prostat cerrahisi uygulanmaktaydı. Ancak özellikle 2000 yılından itibaren konvansiyonel laparoskopik radikal prostat cerrahisi tüm dünyada uygulanmaya başlamıştır. Ancak uygulaması ve öğrenimi çok zor ve uzun olduğundan sınırlı sayıda cerrah tarafından uygulanır kalmıştır. Robotik teknolojideki ilerleme sonrası birçok teknolojik avantajlar sunan daVinci Robotik Sistem ile robotik (ya da robot-yardımlı laparoskopik) cerrahi denilen teknik 2002 yılından itibaren prostat kanseri cerrahisinde uygulanmaya başlamıştır. Zamanımızda A.B.D. de %85 prostat kanseri cerrahisi daVinci robotik teknik ile yapılmaktadır.
Bilimsel literatürde robotik cerrahi, robot-yardımlı laparoskopik cerrahi olarak isimlendirilmektedir. Zira temelde robotik cerrahi de aslında laparoskopik bir cerrahidir. Bu nedenle robot-yardımlı ibaresi kullanılmakadır.
” daVinci Robotik Cerrahi “ de hastaya uygulanan cerrahi işlemdeki temel basamakları konvansiyonel laparoskopidekine benzerdir. Bu nedenle robotik cerrahi uygulayan cerrahın önceden ileri düzeyde laparoskopik cerrahi tecrübesinin olması, laparoskopi bilmeden direkt açık cerrahi tecrübe ile robot uygulamaya geçen cerraha göre, ameliyatın başarısında önem taşımaktadır.
” daVinci Robotik Cerrahi “ de cerrahi işlem cerrahın yönettiği robot kollarla 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü ve 10-20 kat büyütmeli görüntü altında vücut içine borucuklardan yerleştirilerek kullanılan robot kollarıyla yapılamaktadır. Bu robotik kolların en büyük avantajı, ince ve minik uçlarıyla, 3 doğrultuda olmak üzere 3 boyutta toplam 540° ve titremeyen hareket kabiliyeti ile çok yönlü şekilde cerraha ameliyatı gerçekleştirme olanağı sağlanmasıdır.

Prostat kanserinin radikal cerrahisinde, bu şemada görüldüğü gibi, prostat çıkarıldıktan sonra, dış büzük seviyesinden idrar borusu mesane boynuna dikilir ve kanalın devamlılığı sürdürülür.